Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kdy přesně chodí Mikuláš?

Administrátor 0

Mikulášova tradice v Česku

Mikulášova tradice má dlouhou historii v Česku a je jedním z nejoblíbenějších svátků pro děti. Tento svátek je spojen s legendou o svatém Mikuláši, který je znám jako ochránce dětí a patron cestovatelů. V Česku se Mikuláš slaví každý rok 5. prosince.

Datum oslav Mikuláše

Datum oslav Mikuláše je pevně stanovené na 5. prosince, což je den, kdy podle legendy svatý Mikuláš nosí dárky a obdarovává děti. Tento den je tradičně spojen s dalšími dvěma postavami – andělem, který dětem přináší oříšky a čertem, který trestá neposlušné děti.

Historie Mikuláše

Historie Mikuláše sahá až do 4. století, kdy žil v Malé Asii biskup Mikuláš z Myry. Byl znám svou štědrostí a ochotou pomáhat potřebným. Po jeho smrti se začaly šířit legendy o jeho dobročinnosti a ochraně dětí.

Tradice obdarování dětí

Tradičním zvykem spojeným s Mikulášem je obdarování dětí. Děti před Mikulášovým dnem leskají své boty a večer je nechávají u krbu, aby je Mikuláš mohl naplnit dárky. Oblíbeným dárkem jsou oříšky, cukroví nebo malé hračky.

Legenda o Mikulášovi

Podle legendy měl svatý Mikuláš schopnost vidět do srdcí lidí a odměňoval ty, kteří konali dobro. Jednou zachránil tři dívky před nuceným prostitutováním tím, že jim poskytl peníze na věno. Tato legenda je jednou z nejznámějších příběhů spojených se svatým Mikulášem.

Podoba Mikuláše

Mikuláš je obvykle zobrazován jako starý muž s bílými vousy, v červeném plášti a s biskupskou mitrou. Často má s sebou knihu, ve které zaznamenává činy dětí – dobré i špatné. Má také hůlku, kterou trestá neposlušné děti.

Zvyky spojené s Mikulášem

Mezi zvyky spojené s Mikulášem patří například Mikulášské průvody, kde se lidé oblékají do kostýmů Mikuláše, anděla a čerta a chodí po domech a rozdávají dárky dětem. Dalším zvykem je také Mikulášská nadílka, kdy si děti vytvářejí vlastní Mikulášskou nadílku a posílají ji do svého domova.

Jak se slaví Mikuláš

Mikuláš se slaví různými způsoby v závislosti na regionu. Obvykle se konají různé akce pro děti, jako jsou Mikulášské průvody, divadelní představení nebo besídky ve školách. Děti se také učí Mikulášské koledy, které zpívají při návštěvě Mikuláše.

Oblečení Mikuláše

Mikuláš má typické oblečení, které se skládá z červeného pláště, biskupské mitry, bílých vousů a hůlky. Někdy má také knihu, ve které zaznamenává činy dětí. Anděl a čert mají také specifické kostýmy, které symbolizují jejich role při obdarovávání dětí.

Mikulášská nadílka

Mikulášská nadílka je tradičním zvykem spojeným s Mikulášem. Děti si vytvářejí svou vlastní Mikulášskou nadílku, do které si píší své přání a činy, které udělaly během roku. Tuto nadílku pak posílají do svého domova, kde je Mikuláš předčítá a podle nich rozhoduje o tom, zda si zaslouží dárek nebo trest.

Mikulášské koledy

Mikulášské koledy jsou tradiční písně, které děti zpívají při návštěvě Mikuláše. Tyto koledy jsou obvykle veselé a plné radosti a vděčnosti za dárky, které Mikuláš přináší. Děti se učí tyto koledy ve školách a pak je zpívají při různých Mikulášských akcích.

Příprava na příchod Mikuláše

Příprava na příchod Mikuláše je důležitou součástí oslav tohoto svátku. Děti pečlivě lesknou své boty a připravují si Mikulášskou nadílku. Rodiče se pak snaží připravit dárky a kostýmy pro Mikulášské průvody. V den Mikuláše se celá rodina těší na příchod této oblíbené postavy a na radost dětí z obdržených dárků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *