Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vše, co potřebujete vědět o programovacím jazyku PHP

Administrátor 0

Programovací jazyk PHP je jedním z nejoblíbenějších jazyků pro vývoj webových aplikací. V tomto článku se podíváme na všechny důležité informace o tomto jazyce, od jeho historie a základní syntaxe až po práci s databázemi a bezpečnostní aspekty.

Co je to programovací jazyk PHP?

PHP je skriptovací jazyk, který je využíván pro tvorbu dynamických webových stránek. Jedná se o open-source jazyk, což znamená, že je k dispozici zdarma pro všechny vývojáře. PHP je interpretovaný jazyk, což znamená, že kód je zpracován až v okamžiku, kdy je vykonáván na serveru.

Historie vývoje PHP

PHP byl původně vyvinut v roce 1994 Rasmusem Lerdorfem jako jednoduchý nástroj pro správu jeho osobních webových stránek. Postupně se však stal populárním jazykem pro vývoj webových aplikací díky své jednoduché syntaxi a široké podpoře komunitou vývojářů.

Použití PHP v webovém vývoji

PHP je často používán ve spojení s databázovými systémy jako MySQL pro tvorbu dynamických webových stránek a aplikací. Díky své flexibilitě a široké podpoře knihoven a frameworků je PHP oblíbenou volbou pro vývojáře po celém světě.

Základní syntaxe PHP

Syntaxe PHP je velmi podobná syntaxi jazyků C a Perl. Kód PHP je vkládán přímo do HTML stránky pomocí značky <?php ... ?>. Kód je vykonáván na serveru a výsledná stránka je poslána klientovi.

Datové typy v PHP

PHP podporuje různé datové typy jako například řetězce, celá čísla, desetinná čísla, pole, objekty atd. V PHP není nutné explicitně definovat datový typ proměnné, jelikož PHP je dynamicky typovaný jazyk. To znamená, že datový typ proměnné je určen automaticky podle obsahu proměnné.

PHP je bezesporu jeden z nejpoužívanějších programovacích jazyků pro vývoj webových aplikací. S jeho jednoduchou syntaxí a širokou podporou komunitou vývojářů je PHP ideální volbou pro začátečníky i pokročilé programátory. Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečné informace o tomto jazyce a pomohl vám lépe porozumět jeho principům a možnostem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *